Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

4 Mart 2023 Cumartesi

KIRK HADİS 13

 Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kim ‘Kul hüvellâhü ehad’ı (İhlâs Sûresi’ni) her gün iki yüz defa okursa -üzerinde borç (yani kul hakkı) olmadıkça- elli senelik günahları silinir.” (Sünen-i Tirmizî)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak sadaka, yetmiş kötülük kapısını kapatır.” (Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Her sabah ve akşam üç defa ‘Bismillâhillezî lâ yezurru mea‘smihî şey’ün fi’l-arzı velâ fi’s-semâi vehüve’s-semîu’l-alîm’ duasını okuyan bir kula hiçbir şey aslâ zarar vermez.” (Sünen-i İbn-i Mâce)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kabir azâbı haktır, (vardır). Buna inanmayan kimse azâp olunur.” (Kenzü’l-Ummâl)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Bir kişi öldüğü zaman, melekler ‘(âhiret için sâlih amel olarak) ne hazırladı?’ derler. İnsanlar da ‘(mal, mülk olarak dünyada) ne bıraktı?’ derler.” (Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kullar, Allâhü Teâlâ’ya itaat gibi bir şeyle kendi nefislerine ikramda bulunmamışlardır. Allâhü Teâlâ’ya isyan gibi bir şeyle de kendilerine ihanet etmemişlerdir.” (Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Amellerin en faziletlisi, sâdık niyettir.” (Kenzü’l-Ummal)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Büyüklerimize hürmet göstermeyen, küçüklerimize merhamet etmeyen, bizden değildir.” (Müsned-i Ahmed bin Hanbel)

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Hiç kimse (eline): ‘Bismillâhirrahmânirrahîm. Bu, Allah tarafından, falan oğlu falana verilen yazıdır. Onu, meyveleri aşağıya sarkan yüksek Cennet’e koyun!’ (yazılı) berâtı almadan Cennet’e giremez.” (Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “İlm(-i hâlini) öğrenmek (erkek kadın) her Müslüman üzerine farzdır.” (Sünen-i İbn-i Mâce)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak Allâhü Teâlâ, kendisine ibadet eden genç ile, meleklerine karşı iftihar eder ve ‘Şu kuluma bakınız, benim için nefsinin arzu ve isteklerini terk etti’ buyurur.” (Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Yıldızlar, yeryüzündekilere nasıl parlak görünüyorsa, Kur’ân-ı Kerîm okunan ev de sema ehline (meleklere) öyle parlak görünür.” (Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak Allâhü Teâlâ’ya en sevimli (makbul) olan söz, ‘Sübhânallâhi ve bihamdihî’ sözüdür.” (Sahîh-i Müslim)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Helâl olan şeylerin Allâhü Teâlâ’ya en sevimsiz olanı, talak (boşamak)’tır.” (Sünen-i İbn-i Mâce)

İbn-i Abbâs radıyallâhü anhümâ’dan rivâyet olundu, o dedi ki: “Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, yiyeceği ve içeceği şeye üflemezdi, su içtiği kaba da solumazdı.” (Sünen-i İbn-i Mâce)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Cömert ve güzel ahlâklı bir genç; cimri, ibadet eden kötü ahlâklı bir ihtiyardan, Allâhü Teâlâ’ya daha sevimlidir.” (Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Ümmetimin en faziletlileri, Ashâbım’dır.” (Müsnedü’l-Hâris)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Bir kimse bir bidat ihdâs etse (dinde olmayan bir şeyi ibadet olarak çıkarsa) ve onunla da amel olunsa, işleyenlerin günahından hiçbir şey eksilmeden, aynı günah, bidati çıkarana da yazılır.” (Sünen-i İbn-i Mâce)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kıyamet gününde şefaatim haktır. Kim ona inanmazsa şefaat ehlinden olamaz (yani şefâate nâil olamaz).” (Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

Ey Rabbimiz ve her şeyin Rabbi! Beni ve ailemi dünya ve ahirette her an sana ihlasla bağlı kıl. (Ebû Dâvûd, Vitr, 25)

“...Sizin en hayırlınız hanımlarına karşı en iyi davrananınızdır.” (Tirmizî, Radâ, 11)

“Nerede olursan ol, Allah”a karşı gelmekten sakın. Bir kötülüğün arkasından hemen iyilik yap ki onu yok etsin..!” (Tirmizî, Birr, 55)

“Rabbini zikreden kimse ile zikretmeyen kimsenin misali, diri ile ölünün misali gibidir.”(Buhârî, Deavât, 66)

Hz. Peygamber (sav) Muâz’ı Yemen’e gönderirken şöyle buyurmuştur: “...Allah’ın, zenginlerinden alınıp fakirlerine verilmek üzere mallarına zekâtı farz kıldığını onlara bildir.” (Buhâri, Zekât, 1)

Allah’ım, senden hidayet, takva, iffet ve gönül zenginliği istiyorum. (Müslim, Zikir, 72)

“...Allah katında amellerin en sevimlisi, az da olsa devamlı olanıdır.” (Ebû Dâvüd, Tatavvu’, 27)

“Mü’min kişiye bir ağrı, bir yorgunluk, bir hastalık bir üzüntü hatta bir ufak taş isabet edecek olsa, Allah onun sebebiyle mü’minin günahından bir kısmını mağfiret buyurur.” (Buhari, Marda 1)

“Mümin, hanımına karşı kötü duygular beslemesin; çünkü onun bazı huylarından hoşlanmasa da diğer huylarından hoşlanabilir.” (Müslim, Radâ’, 61)

“Allah’ım, senden seni sevmeyi, seni seven kişiyi sevmeyi, senin sevgine ulaştıran ameli isterim. Allah’ım, senin sevgini bana kendimden, ailemden ve soğuk sudan daha sevimli eyle.” (Tirmizî, Daavât, 72)

“Allah’ı Rab, İslâm’ı din ve Hz. Muhammed’i de nebi-resûl olarak kabullenen kişi imanın tadını alır.” (İbn Hanbel, 1,208)

“Cuma günü öyle bir an vardır ki kul o anda Allah’tan bir şey dilerse Allah mutlaka ona o isteğini verir.” (Tirmizî, Cum’a, 2)

Biriniz İslâm”ı güzelce yaşadığında, yapacağı her bir iyiliğe karşılık on mislinden yedi yüz katına kadar (sevap) yazılır...” (Buhârî, İmân, 31)

Çocuklarınız arasında adaletle davranın, oğullarınız arasında adaleti gözetin.(Ebû Dâvûd, Büyü’, 83)

Allah’ım! Lütfün, rahmetin, bereketin ve rızkından bana bolca ihsan eyle. (Hâkim, De’avât, 1868)

“Allah her kimin iyiliğini dilerse, dinin inceliklerini anlama konusunda ona kabiliyet verir.” (Tirmizî, İlim, 1)

Allah Resulü (sas) şöyle buyurdu: “Müminlerin iman bakımından en mükemmeli, ahlak bakımından en güzel olanıdır.” (Ebû Dâvûd, Sünnet, 15)

Allah’ım! Bu iş benim dinim, dünyam ve geleceğim hakkında hayırlı ise bu işi hakkımda takdir buyur, onu kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle. (Buhâri, Deavât, 48)

Mümin güzel ahlakı sayesinde, gece ibadet edip, gündüz oruç tutan kimselerin derecesini elde eder. (Ebû Dâvûd, Edeb, 7)

“Küçüğümüze merhamet etmeyen, büyüğümüze saygı göstermeyen, iyiliği emredip kötülükten sakındırmayan bizden değildir.” (Tirmizî, Birr, 15)

Resülullah” a (sav), “Hangi amel daha değerlidir?” diye soruldu. “Allah”a ve Resûlü”ne imandır.” buyurdu. (Nesâî, îmân, 1)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder